Здравните ползи от бързото ходене

бързо ходене

Бързото ходене намалява риска от рак, деменция и сърдечно-съдови заболявания.

Учени от университета в Лестър заявиха, че бързото ходене намалява риска от рак и деменция, както и от сърдечно-съдови заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Progress in Cardiovascular Diseases“ на 30 септември 2023 г.

В изследването са участвали 391,652 пациенти на средна възраст 57 години. Данните за тях са взети от британското хранилище за биологични проби.

Участниците сами съобщават, че темпото им на ходене е „бавно“ (под 4.8 км в час), „стабилно/средно“ (около 5 км в час) или „бързо“ (над 6.4 километра в час).

Само 6.6%, че вървят бавно, 52.6% попадат в категорията средно, а 40.8% сами съобщават, че вървят бързо.

Участниците са били проследявани средно в продължение на 13 години, през което време са регистрирани 22,000 смъртни случая.

Учените установили, че съществува връзка между редовното ходене пеша и намаляването на риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Жените, които редовно са ходели бързо, имали 26% по-малък риск да починат от рак. При мъжете пък ходенето намалява риска с 29%.

Забързаните жени са с 60% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. При мъжете цифрата е 62%.

Според данните и при двата пола вероятността им да умрат преждевременно от други причини, като деменция и респираторни заболявания, намалява със 71%, ако ходят бързо.

Изследването доказва само връзката, а не причината и следствиета.

Един от авторите на изследването, д-р Джонатан Голдни, предполага, че бързото ходене може да повиши ефективността на сърдечно-дихателната система. Той обясни, че това е способността на организма да абсорбира кислорода и да го доставя до мускулите и органите.

Освен това проучването установи, че бързото ходене може да намали вероятността от развитие на деменция със 71% и при двата пола. Бързото ходене се отнася до ходене със скорост около 6.4 километра в час, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка на бързо ходене: Daniel Reche / Pixabay