![](https://i0.wp.com/zdraven.bg/wp-content/uploads/2011/09/112218.jpg?resize=600%2C381&ssl=1)
Представяме кулинарна рецепта за здравословен десерт със смокини, орехи и маскарпоне.
Диетолозите често препоръчват да бъдат ограничени десертите до минимум, основно защото съдържат повече от необходимото захари и прекаляването с тях може да доведе до затлъстяване и други здравни проблеми. Затова трудно може да открием здравословен десерт.
Ето един, който Zdraven.bg препоръчва на всички и е лесен за приготвяне.
Кулинарна рецепта за десерт с изключително полезни продукти предлага BBC GoodFood България – със смокини, орехи, маскарпоне, кленов сироп и ванилия.
Смокините помагат за сърдечната дейност, намаляват риска от диабет и рак на гърдата, а са и много вкусни плодове.
Това важи и за орехите, коита са обявени за най-полезните ядки. Орехите също поддържат сърцето здраво, намаляват риска от диабет и рак на гързата и на простатата, стимулират дейността на мозъка и така намаляват вероятността от развиване на деменция и болестта на Алцхаймер.
Сиренето засилва имунитета и е изключително полезно, особено за жените, а кленовият сироп помага за отслабване.
Необходими продукти:
12 зрели смокини
50 грама орехи
50 гр масло, нарязано на кубчета
4 с. л. кленов сироп
200 г сирене маскарпоне, смесено с 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 200 C.
Смокините се срязват на кръст до 3/4 надълбоко от върха и се слага по едно кубче масло във всяка смокиня.
Смокините се нареждат подмазана с масло тава. Отгоре се поръсват с ореховите ядки, разделени на половинки, и се залива с кленов сироп. Пече се коло 20 мин, така че да се глазират от маслото и сиропа. От време на време може да се заливат с лъжица с получения сироп в тавичката.
Сиренето маскарпоне се смесва смесва с 1 ч.л. ванилия.
Сервират се по 3 смокини с топка ваниленото маскарпоне.
Снимка: Zdraven.bg