Представяме кулинарна рецепта за вкусен и здравословен десерт с шоколад, бира и тиква.
Кулинарна рецепта за здравословен десерт с шоколад, бира и тиква, който в Zdraven.bg горещо препоръчваме.
Десертът не е подходящ за вегани, защото за приготвянето му са нужни също сирене и яйца.
Този десерт съдържа изключително полезни съставки:
– шоколад, който предпазва от инсулт и инфаркт, носи добро настроение и дълголетие, както и помага за отслабване;
– бира, която е полезна срещу стрес и стреене, за кожата, косата и ноктите, заздравява костите, намалява риска от рак на гърдата и простатата и дори помага срещу грип и настинка
– и тиква, която е сред най-полезните есенни плодове, помага срещу алергии и е диетична.
Приготвя се за около час и половина, като подготовката отнема до 15 мин., а самото приготвяне – около 40 минути.
Необходими продукти за тава с 16 парчета от този здравословен десерт:
2 с.л. нискомаслено крема сирене;
¾ чаша кафява захар;
½ чаша настъргана тиква;
3 големи яйца;
1 чаша пълнозърнесто брашно;
1 чаена лъжичка канела;
200 г черен шоколад, настърган;
2 с.л. неосолено масло;
⅓ чаша неподсладено какао на прах;
1 чаша бира;
1 ч.л. ванилия;
½ ч.л. бакпулвер;
¼ ч.л. лют червен пипер (по желание);
¼ ч.л. сол
шепа тиквени семки (сурови или печени, по желание).
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса. Тава, квадратна или правоъгълна, се намазва с масло.
В подходяща купа се разбъркват крема сиренето, ¼ чаша кафява захар, настърганата тиква, 1 яйце, 2 с.л. брашно и половин ч.л. канела.
Шоколада и маслото се поставят в метална купа и се загравят над тенджера с вряща вода и се разбъркват, докато се разтопят. Сместа се маха от печката и се добавят половин чаена чаша захар, след което се разбърква. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква отново.
В друг подходящ съд се разбърква брашното, какаото, ванилията, бакпулвера, пипера, солта и канелата, като се долива бирата. Добавя се разтопения шоколад и се разбърква, за да се получи хомогенна смес.
Половината шоколадово тесто се разстила равномерно на дъното на подготвената тава. След това се разстиля и половината от сместа тиква, а после се добавя и останалия шоколад отгоре. Най-отгоре се добавя и останалата тиква. Може и цялата тиква да се сложи между двата пласта шоколад. Важното е да е равномерно по тавата.
Пече се около 30 минути, или докато поставена клечка за зъби излезе чиста. Оставя се да изстине преди нарязване.
Отгоре се поръсва с тиквените семки по желание.
Този десерт съдържа около 170 калории, 45 мг холестерол, 7.6 г мазнини, от които 3.8 г наситени мазнини, 24 г въглехидрати, от които 14 г захари и 3 г диетични фибри, както и 4 г белтъчини.
№1 сайтът за здраве, красота и настроение Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:
както и с песни за бира:
Снимка на шоколадов десерт с тиква и бира: Джон Фишър