Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за крем от козе сирене с босилек.
Представяме лесна кулинарна рецепта за крем от козе сирене върху карамелизиран лук с босилек и кедрово семе. Това крем-сирене е подходящо за предястие, което се приготвя за около половин час.
Съставките в рецептата са изключително здравословни. Козето сирене е обикновено е по-богато на бактерии на млечната киселина. Босилекът е сред най-полезните билки, която помага срещу стрес и диабет, и дори при болки в ставите и артрит. Кедровите ядки са полезни семена, които горят мазнините. А здравните ползи на лимона и червеното вино са много.
Необходими продукти за 4 порции:
300 г прясно козе сирене
250 г червен лук
1 лимон
половин връзка пресен босилек
30 г кедрово семе
2 с.л. маслиново масло
2 – 3 с.л. кафява захар
50 мл балсамов оцет
100 мл червено вино
зелена салата
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте обилно босилека, зелената салата и лимона.
Първо се приготвя карамелизирания лук. За целта лукът се обелва и се нарязва се на резени. Слага се в подходящ съд, за да се запържи на загрят котлон в сгорещено маслиново масло, докато стане стъклен.
След това се добавя захарта, докато се карамелизира за секунди при непрекъснато бъркане.
Загасва се с оцета и виното и се добавя сол и черен пипер. Оставя се малко да покъкри, след което се маха от печката и оставя да изстине.
Добавят се листата босилек към лука.
Кедровите ядки се накълцват на едро, запичат се за кратко в тиган без мазнина и се оставят да изстинат.
Кората лимон се настъргва. Прясното козе сирене се разбърква с нея и черен пипер. Добавят се кедровите ядки и отново се разбърква
Листата зелена салата се разпределя в чиниите. Върху нея се сипва карамелизирания лук. А върху него се слагат по две лъжици от сместа със сиренето.
Източник и снимка: Лидъл