Здравословен пълнен шаран с праз лук, орехи и стафиди


пълнен шаран

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за пълнен шаран с праз лук, орехи и стафиди.

Представяме кулинарна рецепта за здравословен пълен шаран с праз лук, орехи и стафиди, която се приготвя за около два часа.

Необходими продукти за 4 порции:

1 шаран (около 1.5-1.6 кг)
100 г ориз
50 г ядки орехи
50 г стафиди
50 мл зехтин
150 г праз лук
1-2 стръка пресен дивисил
½ връзка магданоз
1 лимон (вкл. за украса)
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Шаранът се измива и почества от кости, подсушава и овкусява със сол и черен пипер. Пресните подправки и лукът се измиват обилно.

Нарязват на ситно праз лукът, магданозът и дивисилът, след което се запържва в загретия предварително зехтин. Прибавя се измития ориз, като се долива 200 мл хладка вода и, разбърквайки непрекъснато, се готви на тих огън, докато водата изври. След това се прибавят орехите и стафидите, натрошени на ситно, и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Изчистеният шаран с пълни с готовата плънка и се зашивам с игла с конец. Поставя се го в подходяща тава и се долива малко вода. Пече се един час на 180°С, покрит с алуминиево фолио.

След 1 час фолиото се маха, а градусите се увеличават на 220°C, за да се запече шаранът още 20 минути, докато хване златиста коричка.

Пълненият шаран се сервира цял и се украсява с резени лимон и пресен магданоз.

Източник и снимка: Лидъл