Здравословен сандвич с босилек и домати

Ето няколко кулинарни рецепти за изключително здравословен сандвич с босилек и домати.

Задължителни необходими продукти:
пълнозърнест хляб;
– няколко резанчета червен домат;
– листа пресен босилек.

Босилекът е известен като “царска билка” и е лечебно растение. Билката босилек има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Обаче ако се приема в големи дози е токсичен. Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

Пълнозърнестият хляб е богат на фибри и е полезен за мозъка, а и помага за отслабване.

Червените домати съдържат антиоксиданта ликопен, който помага за отпушването на артериите и има потенциала да намали риска от инсулт и инфаркт. Доматите предпазват от депресия, а също и подмладяват организма, включително имат превантивен ефект срещу рак на простатата, артрит и диабет.

Приемането на зеленчуци най-добре се обработва в организма с едновременното приемане на мазнини. Затова Zdraven.bg предлага на читателите по вкус няколко варианта на този вкусен и полезен сандвич.

Сандвич с босилек, домати и бекон:
сандвич с босилек, домат и бекон


Добавя се парче бекон, което е месо, богато на мазнини. Може да намажете отдолу и масло. Запича се в умерена фурна около 170 градуса за около 5 минути.

Сандвич с босилек, домати и синьо сирене:
сандвич с босилек, домат и синьо сирене
За тези, които не консумират месо, може да включат около 100 г синьо сирене. Учените са открили, че сирене с плесен пази от инфаркт. Капват се и няколко капки зехтин отгоре.

Сандвич с босилек, домати и моцарела:
сандвич с босилек, домат и моцарела
Тези, които не обичат сирене с плесен може да добавят моцарела и отново да канпат малко зехтин отгоре.

Сандвич с босилек, домати и маруля:
сандвич с босилек, домат и маруля
Тези, които спазват стриктна вегетарианска диета, могат да добавят и зелена маруля. Марулята помага за отслабване и добро зрение и предпазва от диабет. Задължително се добавя зехтин отгоре.

Снимки: най-горе: Ville Oksanen; босилек с бекон и босилек със синьо сирене: jeffreyw; босилек с моцарела: Lara604; босилек с маруля: toryporter