
Здравословната храна пази мозъка в късна възраст, обявиха експерти.
Възрастните хора, приемащи храни с повече витамини и омега-3 мастни киселини дават по-добри резултати на тестове за острота на ума, отколкото онези, които ядат нездравословна храна.
Това са установили учени, които са публикували резултатите от своите изследвания в бюлетина на Американската академия по неврология.
Хората, които се хранят по-здравословно, помагат да не се стигне до свиване на мозъка, каквото често се отъждествява с болестта на Ацхаймер.
Това е първото изследване от този тип и е извършено от учени от Университета в Орегън и от техни колеги в Университета за здравна наука в Портланд, САЩ, обявиха агенциите АФП и БГНЕС.
Установено е, че широк набор от плодове, зеленчуци и риба могат да си предпазят мозъка и да му помогнат да работи по-добре. Учените са установили положителен ефект от високи нива на витамин B, витамин C, витамин D и витамин E, както и здравословните мазнини в рибата.
Снимка: sxc.hu