Здравословната храна пази мозъка в късна възраст

Здравословната храна пази мозъка в късна възраст, обявиха експерти.

Възрастните хора, приемащи храни с повече витамини и омега-3 мастни киселини дават по-добри резултати на тестове за острота на ума, отколкото онези, които ядат нездравословна храна.

Това са установили учени, които са публикували резултатите от своите изследвания в бюлетина на Американската академия по неврология.

Хората, които се хранят по-здравословно, помагат да не се стигне до свиване на мозъка, каквото често се отъждествява с болестта на Ацхаймер.

Това е първото изследване от този тип и е извършено от учени от Университета в Орегън и от техни колеги в Университета за здравна наука в Портланд, САЩ, обявиха агенциите АФП и БГНЕС.

Установено е, че широк набор от плодове, зеленчуци и риба могат да си предпазят мозъка и да му помогнат да работи по-добре. Учените са установили положителен ефект от високи нива на витамин B, витамин C, витамин D и витамин E, както и здравословните мазнини в рибата.

Снимка: sxc.hu