Кулинарна рецепта за агнешка курбан чорба.
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна агнешка курбан чорба, подходяща за Великден, която лесно се изпълнява, но отнема над час за приготвянето й.
Необходими продукти за 6 порции:
700-800 грама агнешки врат
1 връзка пресен лук
1 зелена чушка
½ ч. ч. ориз
2 домата
4 стръка пресен магданоз (или 1 с. л. сух)
2 стръка пресен джоджен (или 1 ч. л. сух)
1 яйце
5-6 зърна черен пипер
½ ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Агнешкият врат се измива и се поставя в голяма тенджера. Залива се с 2 л студена вода и след като кипне, се отстранява образувалата се пяна. Добавят се зърната черен пипер и солта и се вари 30-40 минути.
Почистените лук и чушка се нарязват на ситно, слагат се при омекналото месо и се варят 15-20 минути.
След това се сипва оризът и постоянно се разбърква, за да не залепне за дъното. Доматите се настъргват на ренде, слагат се в чорбата и се вари около 20 минути.
Свареното месо се изважда, отделят се костите и след като се нареже на по-едри парчета, се връща обратно в чорбата заедно със ситно нарязаните джоджен и магданоз.
Яйцето се разбива в купичка и на тънка струя през цедка се добавя в чорбата при непрекъснато бъркане. По желание чорбата се сервира подправена с лют пипер и оцет.
Източник и снимка: Кауфланд