Здравословна баница с агнешко и спанак

баница с агнешко и спанак

Как да си направим вкусна и здравословна баница с агнешко и спанак?

Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна баница с агнешко и спанак. Ястието е изключително подходящо за Великденските празници и Гергьовден.

Рецептата се изпълнява изключително лесно и се приготвя за по-малко от един час.

Необходими продукти за 12 порции / 12 парчета:

300-400 г агнешки бут
400-500 г спанак
50 г краве масло
1 с. л. доматено пюре
1 връзка пресен лук
1 ч. л. джоджен
половин ч. л. смлян кимион
1 пакет точени кори
125 г краве масло (за намазване)
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Спанакът се бланшира за 2 минути в подсолена вода, отцежда се, изплаква се със студена вода и се нарязва наситно.

Месото се накълцва, запържва се около 10 минути в предварително загрятото масло и се добавя наситненият лук. Щом месото се зачерви, се подправя с доматеното пюре, джоджена, кимиона и сол. Смесва се със спанака и се оставя да се охлади.

Половината от една кора се намазва с разтопено масло. Кората се сгъва надве, слага се от плънката и се завива на руло. По същия начин се приготвят всичките кори, подреждат се в намаслена тава и се пекат около 20 минути в предварително загрята до температура 180 градуса фурна.

Източник и снимка: Кауфланд