
Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за българска боб чорба по манастирски.
Представяме кулинарна българска рецепта за здравословна боб чорба по манастирски, която се приготвя за малко над час, без времето за киснене на боба.
Необходими продукти за 6 порции:
250-300 г дребен боб
1 глава лук
1-2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
2-3 домата
50 мл олио (или зехтин)
2 стръка целина
2-3 стръка джоджен (или 1 ч. л. сух)
2-3 стръка магданоз (или 1 ч. л. сух)
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Доматите, чушките, морковите, магданозът и целината се измиват обилно. Бобът се накисва от вечерта в подходящ съд. Изплаква се на сутринта. След това се залива с вода, изчаква се да кипне и водата се изхвърля. Отново се залива с 2 л вода. Добавят се лукът, нарязан на дребно, и морковът, нарязан на малки кубчета. Вари се, докато бобът омекне.
Доматите се режат на малки кубчета, чушките се почистват от семето и се режат на дребни парченца. Листата на джоджена, магданоза и целината се отделят и се режат на ситно, а стеблата се запазват цели и се завързват с конец.
Към сварения боб се прибавят олиото (зехтина), доматите, чушките и завързаните с конец стебла на подправките, след което се овкусява със солта. Чорбата къкри на тих огън около 30 минути под капак.
В края на варенето се изваждат стеблата подправки и се добавят нарязаните листа от пресните подправки. Чорбата къкри още 2-3 минути, след което се сервира.
Източник и снимка: Кауфланд