Представяме вкусна и здравословна салата от ряпа с печени на фурна орехи в ракия.
Шеф Таньо Шишков препоръчва следната салата от традиционната българска кухня, която се приготвя лесно за около половин час.
Основен привкус за нея й определят орехите, които са най-полезните ядки, които се пекат в традиционното ни питие ракия, която помага срещу лошия холестерол.
Необходими продукти за 4 порции:
200 г сурови ядки орехи
50 мл българска ракия
2 глави репи
200 г червени репички
30 г мед
100 мл оцет (препоръчваме ябълков оцет)
1 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Накисваме орехите в ракията за 30 минути. След като се мариноват, ги отцеждаме и ги овкусяваме с червения пипер, солта и черния пипер.
Печем орехите в предварително загрята фурна на 180° C за 20 минути.
Медът се кипва с оцета и оставяме сместта да се сгъсти.
Настъргваме ряпата и репичките и овкусяваме със сол и черен пипер на вкус, както и с медения дресинг, след което поръсваме с печените орехи.
Източник и снимка: Лидл