Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за салата със зеле, кестени и круши, идеална за есента.
Представяме лесна кулинарна рецерта за салата със зеле, кестени, круши и сланинка. Макар не най-лесната салата – приготвя се за около 40 минути, а с времето за престояване – около 3 часа общо, тя е изключително подходяща за есенния сезон.
Ако сте вегетарианци, можете да пропуснете сланинета, защото салата е вкусна и без нея. Но ако обичате месо, непременно я добавете, защото хапването на сланина е здравословно.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г зеле
80-90 г варени кестени, белени
1-2 круши (по ок. 125 г всяка)
50 г сланина
1 глава кромид лук, малка или средна
2-3 с.л. зехтин
1-1.5 ч.л. кимион
2 – 3 с.л. ябълков цет
1 щипка захар
1 с.л. масло
2 с.л. сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте обилно зелето. След това го нарежете на много фини ивици или го рендосайте. Наръсете го с две равни чаени лъжици сол и в продължение на 4–5 минути го мачкайте с ръце. Оставете го в цедка да се отцеди.
Отстранeте от сланината кожата и ако има, и кокалите. Нарежет сланината на фини кубчета.
Обелете и накълцайте лука, задушете го за 2–3 минути със сланината, ако не сте вегетарианци, в горещ зехтин за готвене, докато стане стъклен. Овкусете с кимиона и черния пипер. Добавете 3 с.л. оцет да кипне веднъж.
Подправете със захар, евентуално още малко оцет и малко сол. Смесете със зелето и остави да почива покрито най-малко 2 часа.
Измийте обилно крушите, отстранити семките и ги нарежити заедно с кестените на кубчета. Преди сервиране ги запържеге за 2–3 минути в сгорещено масло при непрекъснато бъркане.
Подправете салатата и разпределете отгоре крушите и кестените.
Източник и снимка: Лидъл