Ето здравословна кулинарна рецепта за вкусна супа, пълна с есенна реколта.
Необходими продукти за 5 порции:
2 чаши боб;
1 с.л. зехтин;
2 скилидки чесън, нарязани;
3/4 чаша кромид лук, нарязан на кубчета лук;
1/2 чаша праз лук, нарязани на кубчета;
1 чаша целина, нарязана на кубчета;
2 червени ябълки, нарязани на кубчета, небелени;
1/2 чаша моркови, нарязани;
2 чаши тиквички, нарязана на кубчета;
1 и половина с.л. накълцана прясна мащерка;
1 и половина с.л. пресен розмарин, нарязан;
5 чаши зеленчуков бульон;
морска сол на вкус;
бял пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
На дъното на подходяща тенджера се излива зехтинът и се добавя се лук и чесън като за кратко се запържва, докато лукът се омекоти.
Добавя се праз, целина, моркови, тиквички и боб заедно с мащерка и розмарин. Запържва се за още 2 минути.
Изсипва се бульона и се оставя да заври.
Котлона се намалява и се оставя да къкри бавно в продължение на час и половина.
Овкусява се с морска сол.
При сервиране отгоре се поръсва с бял пипер.
За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция от български песни за златната есен:
Снимка: Jay & Melissa Malouin