Представяме кулинарна рецепта за здравословна лятна супа.
Лятото е сезонът на жегите, затова представяме подходяща лятна супа в топлите дни, която е приятна, когато се сервира студена от хладилника. Приготвя се за половин час.
Необходими продукти за 4 порции:
1 глава кромид лук
2 с.л. масло
400 г замразен грах
1 л зеленчуков бульон
400 г зелена салата
3 стръка мента
200 г заквасена сметана
настъргана кора от лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и накълцайте лука. Запържеге го за 1 – 2 минути в сгорещено масло, докато стане стъклен.
Добавете замразения грах и зеленчуковия бульон, и ги оставете да кипне като варите около 8 минути.
Почистете и измийте обилно зелената салата и я оставете да се отцеди. След това я добавете към супата и варете още 8 – 10 минути до омекване.
Накълцайте на ситно листенцата мента. Разбъркайте ги със заквасената сметана и настърганата кора от лимон.
Овкусете супата със сол и черен пипер. Пасирайте я фино.
Сервирайте с ментовата сметана отгоре.
Зелената супа е вкусна и гореща, но през лятото я хапвайте охладена.
Източник и снимка: Лидъл