Здравословна крем супа спанак

Представяме кулинарна рецепта за здравословна и вкусна крем супа спанак.

Спанакът прави мускулите по-здрави, прочиства организма и съдържа високо количество витамин A, витамин C и витамин K, фолиева киселина, минерали като калций и магнезий, както и фибри и бетакаротин.
Здравословна рецепта за крем супа спанак предлага
.

Необходимите продукти за тази супа:
500 г спанак
600 мл нискомаслено прясно краве мляко
100 г морков
50 г краве масло
30 г главичка целина
1 бр. глава лук
1 бр. яйце
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол, може и морска

Начин на приготвяне:
Почистените, измити и ситнонарязани моркови, целина и лук се задушават в 1/3 от маслото до омекване, след което се заливат с гореща вода (800 мл.). Прибавя се почистения и нарязан спанак и се сварява.
Брашното се запича в малък съд. Втората 1/3 от маслото се разтапя и прибавя към вече запеченото до златисто брашно и съдът се снема от огъня преди да започне процеса на пържене и се разрежда с 500 мл. прясно мляко и 100 мл. бульон от врящите зеленчуци.
100 мл. мляко се отделят за разбиване на застройката. Приготвеният сос се прибавя към пасираните зеленчуци, посолява се и се оставя да заври. После се прецежда през гевгир, застройва се с яйцето разбито в заделеното мляко, подправя се с останалата 1/3 от маслото и се поднася с крутони, солети или царевични пръчки.
Ястието има умерено съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на мазнини и белтък. Може да се консумира по всяко време на деня от атлети с бърз и умерен тип метаболизъм и през първата половина на деня при атлети бавен тип метаболизъм.
Поради ниското количество на хранителни вещества в състава на това ястие се препоръчва консумацията му в комбинация с друго. То е подходящо за съпътстащо хранене.

Снимка: Stuart Mudie