
Кулинарна рецепта за лучена салата с орехи.
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна лучена салата с орехи и кисели краставички. Изпълнението на рецептата е изключително лесно, но приготвянето й отнема почти час.
Необходими продукти за 5 порции:
1 кг едри глави лук
8 броя кисели краставички
100 г орехови ядки
½ ч. л. чубрица
6 с. л. зехтин
1 с. л. оцет
сол на вкус
зехтин за печене на лука
Начин на приготвяне:
Лукът, но без да се бели, се слага в тавичка, поръсва се със зехтин и се слага да се пече около 30 минути на 200–220 градуса. Опеченият лук се поставя в съд под капак и престоява 10–15 минути, обелва се и се нарязва на колелца.
Ореховите ядки се счукват и се запичат в сух тиган, след което се поръсват с чубрицата и веднага след това се оттеглят от котлона.
Киселите краставички се нарязват на колелца или ивички и се прибавят към лука.
Зехтинът и оцетът се смесват и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят орехите и чубрицата и се посолява. Салатата се залива с получената смес и се сервира добре охладена.
Източник и снимка: Кауфланд