Препоръчваме една вкусна и здравословна салата за лятото.
Представяме кулинарна рецепта за свежа и здравословна лятна салата.
Рецептата се изпълнява изключително лесно и приготвянето й отнема по-малко от половин час.
Необходими продукти за 4 порции:
½ краставица
1 лимон
3 моркова
1 тиквичка
250 г зелени аспержи
½ връзка репички
1 ч.л. кафява захар
½ връзка див лук
няколко клончета маточина
125 г рукола
80 г пармезан
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лимонът се измива с топла вода, кората му се настъргва, а сокът – изцежда. Зеленчуците се измиват, почистват и подсушават. Краставицата и морковите се обелват и, с помощта на белачка, заедно с тиквичката, аспержите и репичките се нарязват на ивици.
Ивиците морков, тиквичка и аспержи се мариноват в 1 с.л. лимонов сок, кафява захар и ½ ч.л. сол.
Подправките и руколата се измиват и подсушават. Лукът се нарязва на кръгчета. Маточината се нарязва на тънки ивици. Пармезанът се настъргва.
Останалият лимонов сок се смесва с меда, горчицата и олиото, разбърква се добре и се овкусява със сол, пипер и лимонова кора.
В купа се разбъркват зеленчуковите ивици, руколата, подправките и дресинга. Отгоре се поръсва пармезан, и по желание, салатата се сервира със запечени билкови багети.
По желание към салатата може да се добави малко печено кашу.
Източник и снимка: Кауфланд