Как да си приготвим вкусна и здравословна туршия през лятото?
Представяме кулинарна рецепта за профирна и здравословна лятна туршия, изключително подходяща за летните месеци, както и за вегани.
Рецептата се изпълнява изключително лесно и приготвянето й отнема по-малко от един час.
Необходими продукти за 5 буркана от по 800 мл:
3 моркова
2 тиквички
3 тъмнозелени тиквички
6 скилидки чесън
2 глави червен лук
2 жълти чушки
2 червени чушки
½ връзка копър
½ връзка магданоз
600 мл бял винен оцет
50 мл зехтин
120 г захар
2 дафинови листа
2 с.л. сол
1 ч.л. шарен пипер
1 ч.л. кориандър на зърна
1 ч.л. кимион на зърна
Начин на приготвяне:
Тиквичките, чушките, морковите и лукът се почистват и нарязват на лентички. Чесънът се обелва, а скилидките се разрязват на две половинки.
Зеленчуците се смесват и разбъркват с копъра и магданоза, които могат да бъдат накъсани или нарязани на едро.
В тенджера се загряват 1.5 л вода със захарта, солта, оцета, кориандъра, пипера, кимиона и дафината.
Тенджерата се маха от котлона, когато захарта се разтвори, и се добавя маслиновото масло.
Зеленчуците се разпределят в стерилизирани буркани. Горещата марината се налива в бурканите и те се затварят. Туршията е готова за консумация след 3–4 дни.
Източник и снимка: Кауфланд