Представяме здравословна яхния с нахут от мароканската кухня.
Пролетта е време за зареждане с енергия. Шеф Шишков представя една високопротеинова яхния с нахут, която е идеална за времето на постите. Тя е относително бърза и лесна за приготвяне, а благодарение на съчетанието между познати вкусове и по-нестандартни свежи подправки, вкусът й е хем традиционен, хем приятно изненадващ.
Тази високопротеинова рецепта замества въглехидратите в яхнията (напр. познатия картоф) с изключително полезния и богат на протеин нахут. Рецептата е с марокански произход и носи ориенталски привкус, като съчетава познати техники и близки до традиционната българска кухня вид и усещане.
Рецептата е подходяща и за вегани. Изпълнява се за около час и е средно трудоемка.
Необходими продукти за 4 порции:
300 г суров нахут
2-3 бр. печени червени чушки
2 с.л. доматено пюре
2 бр. моркови
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 бр. люти чушки (по желание)
10 листа мента
половин връзка кориандър (или пресен магданоз)
1 с.л. червен пипер
1 л зеленчуков бульон
30-40 мл олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Накисваме нахута от предната вечер. След това го измиваме добре със студена вода и го варим около 30 – 40 инути. Оставяме го малко по-хрупкав, защото ще се сготви заедно със зеленчуците.
Задушаваме нарязания на едро лук заедно с морковите и чесъна. Добавяме червените и лютите чушки, които предварително сме изчистили от семки. Задушаваме за 5 минути.
Добавяме червения пипер и доматеното пюре и оставяме водата да се редуцира, преди да добавим и зеленчуковия бульон. Оставяме течността да изври за 20 минути – трябва да намалее наполовина.
Накрая слагаме нахута и оставяме за още 10 минути да се сготви със зеленчуците. Овкусяваме със сол и пипер.
При поднасяне поръсваме с накълцана прясна мента и пресен кориандър или магданоз.
Можете да изгледате демонстрацията на шеф Шишков с изпълнението на рецептата:
Източник и снимка: Лидл