Ето вкусна пикантна супа леща с моркови.
Представяме здравословна нискокалорична рецепта за вкусна и пикантна супа леща с моркови. Ястието е богато на желязо и бедно на калории.
Полезно пикантно вегетарианско ястие с малко мазнини, подходящо за лека вечеря или здравословен обяд, предлага сп. BBC GoodFood България.
Това ястие е богато на желязо и съдържа 238 ккал. Лещата и млякото са подходящи за отслабване, морковите са богати на витамини, а лютият пипер регулира високото кръвно налягане.
Необходими продукти за 4 порции:
140 г леща
600 г моркови
1 л зеленчуков бульон
125 мл нискомаслено прясно мляко
2 с.л. зехтин
2 ч.л. кимион на зърна
1 щипка лют червен пипер
кисело мляко
Начин на приготвяне:
За подготвяне на ястието морковите се настъргват на едро.
В голям незагарящ съд се запържва на сухо кимиона и лютия пипер, докато зърната започнат да пукат и замиришат силно. Извадете около половината семена и ги оставете настрани.
Добавят се зехтина, настърганите моркови, лещата, бульона и млякото и всичко то се възвира. Оставя се да къкри около 15 мин., докато лещата набъбне и омекне.
След това сместта се пасира.
Овкусява се с една лъжица кисело мляко и отгоре се поръсва отделения кимион. Можете да сложите и розмарин.
Снимка: joyosity