
Представяме кулинарна рецепта за пълнен шаран за Никулден.
За големия християнски празник Никулден избрахме една здравословна рецепта за пълнен шаран на готвача Людмил Гелов, която представяме за вас с няколко по-здравословни корекции.
Необходимите продукти:
шаран около 2 кг
5 връзки магданоз
3 стръка мащерка
2 с. л. червен пипер
1/4 чаена чаша ориз
1-2 глави кромид лук
1/2 чаена чаша зехтин
сол на вкус
50 г стафиди
100 г натрошени орехи
100 г маслини
Времето за приготвяне е около50 минути.
Начин на приготвяне:
Продуктите се нарязват, задушават се в зехтина за пет-шест минути, след което се прибавя и оризът. Задушава се за още 3 мин. Отстранява се от огъня, прибавят се подправките, стафидите, натрошените орехи и маслините.
Предварително почистеният, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка, зашива се и се поставя в тава. Наливат се около петстотин млл вода. Покрива се с фолио и се пече във фурна, нагрята на 180-200 градуса. След около 40 мин. това празнично и здравословно блюдо е готово.
По принцип е доказано, че народите, които консумират повече риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Рибата на първо място е източник на белтъчини. Рибата съдържа по-малко съединителна тъкан в сравнение с друго месо и се усвоява много по-лесно от организма, без да го натоварва допълнително.
Рибата помага за повече ум, за здрави венци, здрава нервна система, както и за здрави бъбреци при диабет. Полезните мазнини в нея омега-3 помагат също срещу стрес и носят добро настроение при бременните.
Магданозът е сред храните, полезни за артериите, а помага също срещу левкемия и срещу лош дъх.
Дори 70 грама кромид лук на ден напълно удовлетворяват потребностите на организма от аскорбинова киселина, а той помага също за свеж мозък и срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво.
Орехите са богати на калций и носят здраво сърце, помагат срещу Алцхаймер и деменция, както и срещу рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.
Пиперът, приготвен от люти чушки, които пък са богати на капсаицин – вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с изразено антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата, действа и като афродизиак.
Стафидите са полезни за здрави зъби, маслините гонят грипа, а зехтинът пък влияе здравословно дори на гените.
Снимка на шаран: Гокхан Окур