Есенна рецепта за свинско с тиква и сос гъби

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за есенно ястие от свинска плешка с печена тиква и гъбен сос.

Представяме кулинарна рецепта за здравословно основно ястие свинска плешка с печена тиква и гъбен сос, която се приготвя за около час и половина с умерена сложност.

Необходими продукти за 4 порции:

600 г свинска плешка без кост
800 г тиква
200 г печурки
200 мл сметана за готвене
50 г краве масло
2 стръка розмарин
100 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Плешката се овкусява със сол и черен пипер и я запържваме в 3-4 с.л. сгорещен зехтин от всички страни за по 3-4 минути, докато хване лека коричка.

Запечатаното месо поставяме в тава с малко вода и печем около час и половина в предварително загрята на 180°С фурна.

Преди да го нарежем, е хубаво да оставим готовото месо да си почине, за да запази соковете си.

Тиквата нарязваме на кубчета, подправяме със сол, черен пипер и 2 – 3 с.л. маслиново масло. Поставяме в тава и доливаме вода, колкото да покрие тиквата наполовина. Печем около 45 минути на 180°С.

Нарязаните на четвъртинки гъби задушаваме в 2-3 с.л. зехтин.

Добавяме маслото и сметаната. Поставяме четвърт ситно нарязан стрък розмарин, а останалия – цял.

Редуцираме сметаната за 3-4 минути и изваждаме целия стрък розмарин.

Поднасяме плешката, нарязана на резени, с тиквата и сметановия гъбен сос за гарнитура. Комбинираме с бира или с каберне совиньон.

Източник и снимка: Лидъл