
Кулинарна рецепта за тиквена салата с орехи.
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна салата от печена тиква с орехи и сушени смокини и дресинг от тъмна бира, дижонска горчица и мед. Изпълнението на рецептата е изключително лесно, но приготвянето й отнема повече от час.
Необходими продукти за 4 порции:
800 г тиква
100 г печени или сурови орехи
50 г сушени смокини
½ глава червен лук
1 стрък селари (дръжкова целина)
1 стрък розмарин
50 мл зехтин
черен пипер на вкус
сол на вкус
За дресинга:
200 мл зехтин
100 мл тъмна бира
50 мл бял балсамов оцет
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. мед
черен пипер на вкус
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Поръсва се с нарязания на ситно розмарин и маслиновото масло. Овкусява се със сол и черен пипер и се пече 50 минути в загрята на 180 °С фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.
Лукът и селърито се нарязват на ситно. Орехите се натрошават. Смокините се нарязват на четвъртинки.
Балсамовият оцет, медът, дижонската горчица и бирата за дресинга се смесват в купа. Овкусява се със сол и черен пипер, налива се маслиновото масло и се разбърква до хомогенизиране.
Тиквата, лукът, селърито, смокините и орехите се смесват. Салатата се овкусява с дресинга, разбърква се и се поднася.
Източник и снимка: Кауфланд