Здравословна салата от ряпа и червено цвекло с нахут


Кулинарна рецепта за вкусна салата от ряпа и цвекло с нахут.

Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна салата от ряпа, червено цвекло и чери домати с нахут. Изпълнението на рецептата е з за малко по-напреднали кулинари, а приготвянето й отнема около час. Салатата е подходяща и за вегани.

Необходими продукти за 4 порции:

1 ряпа
1 червено цвекло
200 г нахут
100 г чери доматчета или червени или розови домати по избор

за дресинга:
½ връзка магданоз
3 с. л. зехтин
2 с. л. оцет
бял пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Ряпата се обелва и се реже на шайби. Цвеклото се вари в подсолена вода, обелва се и се реже също на шайби. За еднаква форма може да се ползват метален пръстен или съд с остър ръб.

Салатата се оформя, като се редуват шайба от цвеклото, върху нея – шайба ряпа, и реденето се повтаря, като най-отгоре се завършва с цвеклото и се украсява с чери доматчета.

Около салатата се сипва свареният предварително нахут.

Прави се дресинг от оцета, зехтина, скълцания магданоз, сол и пипер. При сервиране дресингът се поднася отделно в сосисера или салатата се залива с него.

Източник и снимка: Кауфланд