Здравословна салата с босилек, кисело мляко, шамфъстък и пържени кайсии


салата с босилек, кисело мляко и пържени кайсии

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за салата с босилек, кисело мляко, шамфъстък и пържени кайсии.

Представяме относително лесна кулинарна рецепта за салата с босилек, кисело мляко, шамфъстък и пържени кайсии, която се приготвя за около 40 минути, но изисква половин ден търпение, преди да се консумира. Но си струва да я опитате.

Необходими продукти за 4 порции:

300 г високомаслено кисело мляко
50-60 г печен шамфъстък
5 – 6 кайсии, узрели и твърди
150 г маруля
1 връзка босилек
6 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
2 ч.л. мед
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Извадете шамфъстъка от черупките и го стрийте. Сипете го в киселото мляко, разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер. Покрийте една цедка с два пласта кухненска хартия, поставете я над купа и изсипете в нея киселото мляко. Сложете купата в хладилник и оставете млякото да се отцеди за около 12 часа. Затова ви съветваме да подготвите тази част вечерта, а като престои изцеденото мляко през нощта, на другата сутрин подгответе останалото.

Измий обилно босилека и марулята, оставете ги да се отцедят и после ги накъсайте.

Измий обилно и кайсиите, разрежете ги на две половинки, махнете костилките им и ги нарежете на резени. Запържват се в 4 с.л. сгорещен зехтин за готвене за около 3 минути при непрекъснато бъркане и после ги извадете от тигана.

Разбъркайте мазнината от пърженето с балсамовия оцет, меда, останалия захтин, добавете и сол и черен пипер на вкус.

Смесете салатата и кайсиите с дресинга и разсипете по чинии. Оформете красиво с две чаени лъжици цеденото кисело мляко и гарнирайте с него салатата.

Източник и снимка: Лидъл