
Предлагаме изключително полезна и вкусна здравословна салата с печено авокадо и кус-кус.
Вкусното авокадо намалява чувството за глад и въпреки че е много калорично, предпазва от затлъстяване и диабет, както и от стрес. То е сред най-полезните диетични храни и е естествен антибиотик.
Според учените авокадото е и единствения хранителен продукт, с който може само с него да се храним, за да сме здрави. Все пак става за невъзможно за изяждане количество. Но затова е добре да присъства редовно в седмичното ни меню.
Лук, лимон и зехтин също са сред най-полезните храни, богати на антиоксиданти.
Авторката на тази кулинарна рецепта Джулс Кланси се е посветила на здравословното хранене и винаги се стреми да предлага вкусни и полезни ястия. Издала е над дузина кулинарни книги. Можете да проследите нейните рецепти в сайта й thestonesoup.com.
Необходими продукти (за 2 порции):
– 1 голямо авокадо;
– 1/2 чаша кус-кус;
– 1/4 малка глава червен лук, обелен и ситно нарязан на кубчета;
– 1 с.л. лимонов сок;
– 2 шепи зелена салата или босилек;
– 2-3 маслини пд желание;
– 1 ч.л. зехтин;
– сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 200°С.
Авокадото се нарязва надлъжно на четвъртинки като се отстраняват костилката и кората. Поръсва се с малко зехтин и обилно със сол и пипер.
Авокадото се пече във фурната за около 15 минута или докато стане малко златисто по краищата.
В същото време поставете кус-кус и лук в термоустойчива купа, в която се изсипва върху вряща 1/2 чаша вода. Сместа се разбърква с маслото, след което се покрива да престои, докато е необходимо.
Смесете и разбъркайте лимоновия сок и зехтина. След това го изсипете в кус-куса и разбъркайте.
В блюдо се слагат листата зелена салата или босилек. Върху тях се изсипва кус-куса, а отгоре се поставят парчетата горещо печено авокадо. Сервира се веднага и се консумира с вилица.
За тези, които не обичат горчивия вкус на печеното авокадо, могат да го заменят в рецептата, със сурово, нарязано на кубчета.
Снимка: jules:stonesoup