
Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за салата с печен патладжан.
Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословна салата с печен патладжан с дресинг с босилек, чесън, слънчоглед, горчица и лимонов сок, която се приготвя за около час.
Необходими продукти за 4 порции:
3-4 патладжана (500 г)
сол на вкус
за дресинга:
2 скилидки чесън
10 листа пресен босилек (или 1 ч. л. сух)
1 с. л. белени слънчогледови семки
100 мл зехтин
3 с. л. лимонов сок
1 ч. л. горчица
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят 30-40 минути в наклонена тавичка, за да се отцедят от горчивия сок.
Дресингът се приготвя, като предварително счуканият чесън се слага в купа и към него се прибавят олиото, лимоновият сок, горчицата и солта, и се разбива с телена бъркалка. Накрая се добавят листата ситно нарязан босилек.
Отцедените, изплакнати и подсушени патладжани се подреждат в тава за печене. Намазват се с част от предварително приготвения дресинг и се пекат от двете страни по 5–8 минути в загрята на 220 градуса фурна. При обръщането се намазват повторно с дресинга.
Изпечените патладжани се подреждат в кръг, в дълбока чиния. Намазват се с останалата част от дресинга и се поръсват със счуканите слънчогледови семки.
Източник и снимка: Кауфланд