
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна салата с просо, червена леща, зелен лук и стафиди.
Здравословната салата с просо, червена леща, зелен лук и стафиди е изключително лека и диетична, с ниско съдържание на калории и привкус от ориенталската кухня.
Просото е сред петте храни, от които се слабее, а и лещата е сред диетичните продукти. Стафидите също се препоръчват за отслабване, а допълнително са полезни за здрави зъби и тонус преди тренировка. Зеленият лук съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин и се препоръчва за превенция на редица заболявания – от дерматологични до рак.
Тази салата е изключително подходяща при пости.
Необходими продукти (за 1 порция):
– 100 г просо (може и бургур);
– 100 г червена леща;
– 1 връзка пресен зелен лук;
– 1 ч.ч. стафиди;
– 2 скилидки чесън;
– 1 парче джинджифил;
– 3 с.л. орехово олио или зехтин;
– пресен сок от лимон на вкус;
– канела на вкус;
– кимион на вкус;
– пипер на вкус;
– сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Просото (или бургурът) и лещата се варят в подсолена вода в подходящ съд. След това варивата се изцеждат от течността. Смесват се с пипер, канела и кимион и всичко това се разбърква, а след това се оставят да изстинат.
Пресният лук се измива обилно и се нарязва на ситно. Чесънът се обелва и също нарязва на ситно, както и джинджифилът.
В подходяща купа се изсипват варените просо и леща като се прибавят лука и стафидите. Добавя се лимонов сок и орехово олио (или зехтин) и всичко се разбърква.
Консумира се при стайна температура.
Източник и снимка: Katrin Morenz