Предлагаме кулинарна рецепта за изключително полезна, вкусна и здравословна салата с риба тон, бял боб и спанак.
Белият боб е сред храните, които забавят стареенето на мозъка. Хапването на боб помага и за отслабване и намалява лошия холестерол.
В сто грама различните видове риба тон съдържат около 100-150 ккал, 22-24 г белтъчини, от 1 до 5 г мазнини и никакви въглехидрати, пише bb-team.org. Рибата тон е богата на витамин B3, витамин B6 и изключително редкия витамин B12, който при 100 г риба тон се съдържат около 11 мкг от него, което е пет пъти над средната препоръчителна дневна доза. Рибата тон съдържа също минералите фосфор, магнезий и желязо.
Здравословната салата с риба тон, боб и спанак е едно от любимите ястия на авторката й Джулс Кланси, която се придържа единствено към здравословно хранене.
Необходими продукти (за 2 порции)
– 200 г риба тон от консерва;
– 200 г консервиран бял боб;
– 2 шепи пресен спанак;
– 2 с.л. лимонов сок;
– зехтин;
– 2 малки червени пиперки, печени (по желание).
Начин на приготвяне:
Сокът лимон и зехтинът се смесват и силно разбъркват.
В купа се поставя белият боб, добавя се рибата тон и спанакът, залива се със сместа зехтин и лимон и цялото внимателно се разбърква. Поставят се и пиперките.
Ако сте вегетарианци, можете да смените рибата тон с шепа печени ядки като орехи, бадеми или кашу.
Снимка: jules:stonesoup