Кулинарна рецепта засалата с ягоди, аспержи, авокадо и фъстъци.
Представяме кулинарна рецепта за вкусна и здравословна свежа салата с ягоди, аспержи, авокадо и фъстъци. Изпълнението на рецептата е изключително лесно, но приготвянето й отнема почти час.
Необходими продукти за 2 порции:
250 г ягоди
400 г зелени аспержи
1 авокадо
4 с.л. сурови фъстъци
125 г зелена салата или маруля
1 глава лук шалот
1 лимон или лайм
2 с.л. мед
4 с.л. зехтин
1 с.л. захар
прясно смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Аспержите се измиват и твърдите им долни краища се премахват. Долната им част се обелва и се нарязват косо на фини шайби.
Лукът шалот се обелва, нарязва се на ситно и се маринова заедно с аспержите за около 15 минути с 1 с.л. сол и захар.
Салатата и ягодите се измиват и се отцеждат добре. Ягодите се почистват и нарязват на филийки.
Сокът на лимона се изцежда и кората му се настъргва. Авокадото се разполовява, костилката се отстранява, вътрешността му се нарязва на ивици и се маринова с 2 с. л. сок от лимон.
Останалият лимонов сок се смесва с мед, зехтин, настъргана кора от лимона, сол и черен пипер.
Аспержите се отцеждат от излишния сок и се смесват със салатата, ягодите, авокадото и приготвения дресинг със сок от лимон.
Салатата се сервира, поръсена със сурови фъстъци.
Източник и снимка: Кауфланд