Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за студена супа със спанак, мляко и яйца.
Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословна и пикантна студена яйчена супа с мляко, спанак, краставици, целина, маруля, магданоз, лук, чесън и лют сос, която се приготвя за около 20-25 минути.
Необходими продукти за 4 порции:
150 г спанак
600 мл прясно мляко
100 г кисело мляко (за гарниране)
4 твърдо сварени яйца
1 зелена салата
2 краставици (500 г)
1 връзка пресен зелен лук
1 връзка магданоз
2 стръка пресен чесън
1 глава целина (малка)
сол на вкус
черен пипер на вкус
лют сос на вкус
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват твърдо. Спанакът, магданозът, пресният лук, краставиците и целината се измиват обилно и оставят да се изцедят.
След като изтинат яйцата, за да не парят, се обелват, а жълтъците се отделят от белтъците и се пасират със 100 мл от прясното млякото. Белтъците се нарязват на дребни кубчета, овкусяват се със сол и черен пипер и се оставят настрана за сервирането.
Спанакът се запарва или задушава за кратко в подходящ съд.
Краставиците и целината се обелват и заедно с останалите зеленчуци се нарязват на ситно. Поръсват се със сол и черен пипер на вкус и се пасират с останалото прясно мляко. Сместта се изсипва в подходящи съдове за сервиране.
Супата се поднася с нормална температура, гарнирана отгоре с белтъците, лъжица кисело мляко и капки лют сос.
Източник и снимка: Кауфланд