Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за френска рибена супа.
Представяме лесна кулинарна рецепта за френска рибена супа, която се приготвя за около час.
Необходими продукти за 4 порции:
2 бр. цели мерлузи (около 500 г)
1 морков
1 домат
1 глава лук
1 стрък праз лук (само бялата част)
2 стръка целина
1 корен пащърнак (50 г)
3-4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 стръка прясна мащерка (или 1 ч. л. суха)
1 к. ч. зехтин
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства и се измива добре. Нарязва се на едри парчета, слага се в тензух заедно със зърната черен пипер и дафиновия лист и се прави вързопче. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с 1½ л студена вода.
Празът и целината се нарязват на ситно, морковът и лукът – на дребни кубчета, а пащърнакът – на тънки ивички. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.
Тензухът с рибата се изважда и когато изстине, се отделят костите, като месото се запазва. Междувременно зеленчуците се посоляват, налива се зехтинът и се варят още 10 минути на тих огън.
Когато супата е готова, се прибавя рибното месо, нарязано на дребни парчета, и листата от мащерка. Варят се около 5 минути.
Измитият доматът се нарязва на ситни кубчета. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от супата.
Източник и снимка: Кауфланд