Здравословна френска рибена супа


френска супа

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за френска рибена супа.

Представяме лесна кулинарна рецепта за френска рибена супа, която се приготвя за около час.

Необходими продукти за 4 порции:

2 бр. цели мерлузи (около 500 г)
1 морков
1 домат
1 глава лук
1 стрък праз лук (само бялата част)
2 стръка целина
1 корен пащърнак (50 г)
3-4 зърна черен пипер
1 дафинов лист
2 стръка прясна мащерка (или 1 ч. л. суха)
1 к. ч. зехтин
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Рибата се изчиства и се измива добре. Нарязва се на едри парчета, слага се в тензух заедно със зърната черен пипер и дафиновия лист и се прави вързопче. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с 1½ л студена вода.

Празът и целината се нарязват на ситно, морковът и лукът – на дребни кубчета, а пащърнакът – на тънки ивички. Зеленчуците се добавят в тенджерата с рибата. След като водата кипне, всичко се вари около 15 минути.

Тензухът с рибата се изважда и когато изстине, се отделят костите, като месото се запазва. Междувременно зеленчуците се посоляват, налива се зехтинът и се варят още 10 минути на тих огън.

Когато супата е готова, се прибавя рибното месо, нарязано на дребни парчета, и листата от мащерка. Варят се около 5 минути.

Измитият доматът се нарязва на ситни кубчета. На дъното на всяка порционна купичка се поставят по няколко парчета от домата и върху него се сипва от супата.

Източник и снимка: Кауфланд