Здравословна ципура по гръцки


Кулинарна рецепта заа здравословно ястие с ципура по гръцки.

Представяме лесна здравословна кулинарна рецепта за вкусно основно ястие с ципура на фурна, овкусена с лук, чесън, риган, магданоз, мащерка и традиционната гръцка напитка узо.

Изпълнението на рецептата е изключително лесно и се приготвя за около 45 минути.

Необходими продукти за 2 порции:

2 ципури
160 г скариди
1 домат
2-3 скилидки чесън
½ лук
12-15 черни маслини
½ лимон
1 стрък магданоз
1 стрък босилек
2 стръка риган
1 стрък мащерка
30 мл зехтин
30 г масло за тавата
сол на вкус
черен пипер на вкус
20 мл узо

Начин на приготвяне:

Измиваме добре ципурата и я слагаме в предварително намазнена със зехтин тавата (ако използваме обикновена тава, я слагаме върху хартия за печене), мажем я с масло от вътрешната страна, овкусяваме със сол, черен пипер, мащерка и резенчета лимон. Запичаме в предварително загрята на 220°С фурна за 15 минути.

Междувременно в тиган със загрят зехтин запържваме скаридите, наситнения лук, маслините, нарязания чесън, добавяме мащерката и малко масло, а след това и доматите, обелени и нарязани на малки кубчета. Овкусяваме със сол, черен пипер, риган и босилек.

Когато всички съставки са равномерно запържени, добавяме узото и фламбираме или просто го изчакваме да изври.

Когато рибата се изпече, я пълним с половината от сместа от тигана и връщаме във фурната при същата температура за 3–4 минути.

Поднасяме рибата в плато заедно с останалата смес от тигана. Декорираме с резенчета лимон, мащерка и риган.

Източник и снимка: Лидъл