Здравословният живот при жените намалява два пъти риска от преждевременна смърт

Здравословният живот при жените намалява два пъти риска от преждевременна смърт, категорични са експерти.

Американско изследване доказва, че жените, които се вслушват в здравните съвети за пушенето, диетата и упражненията, намаляват два пъти риска си от преждевременна смърт.

Много изследвания доказват значението на всеки от тези фактори поотделно, но изследователите от Университета в Харвард, САЩ, изчислиха комбинирания ефект на здравните съвети. В продължение на повече от две десетилетия са изследвани над 80 хиляди медицински сестри. Жените са водили детайлни записки на храненето си, физическата активност, консумацията на алкохол и цигари, теглото и заболяванията си.

По време на изследването са починали 8882 от тях, включително от рак и болести на сърцето. Ако жените не бяха пушили, 28% от тях биха могли да са още живи, а ако бяха спазвали всички съвети, са можели да се избегнат 55% от трагичните случаи.

Пушенето се оказва най-вредният навик, а пиенето на до една чаша алкохол дневно се потвърждава като полезно за сърцето. Изследователите заявиха пред изданието British Medical Journal, че това доказва необходимостта от увеличаване на усилията за изкореняване на пушенето, както и за подобряване на диетата и физическата активност, съобщи агенция БГНЕС.

Снимка: Ernst Moeksis

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: