Как да си направим вкусни и здравословни агнешки шишчета?
Представяме две кулинарни рецепти за вкусни и здравословни агнешки шишчета. Ястието е изключително подходящо за Великденските празници и Гергьовден.
И двете рецепти се изпълняват лесно, но приготвянето им отнема по повече от един час.
Традиционни агнешки шишчета
Необходими продукти за 8 порции:
500 г месо от агнешки бут
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. зехтин Екстра върджин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, подправя се със сол, зехтин и черен пипер, както и с нарязания на ивички лук и чесън – наситно. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои за 2 часа и 30 минути в хладилник.
След това месото се нанизва на шишчета.
Пекат се на сух тиган с незалепващо покритие.
Агнешки шишчета с топла салата от патладжани
Необходими продукти за 8 порции:
1200-1400 г агнешко месо от бут
4 стръка пресен лук
за маринатата:
4 с. л. зехтин
2 стръка пресен чесън
2 щипки смлян черен пипер
1 ч. л. смлян кимион
за салатата от патладжани:
8 патладжана (1200 г)
4 домата
2 прясни чушки
15 стръка магданоз
12 с. л. зехтин
2 ч. л. смлян кориандър
сокът от 2 лимонона
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки филийки, поставят се в купа заедно с наситнения чесън за маринатата и се налива зехтинът. Поръсва се с черния пипер и кимиона, размесва се с ръце и се оставя да се маринова минимум 2 часа.
Във всяка филийка мариновано месо се завива по парче от пресния лук, нанизват се шишове и се пекат на скара.
Патладжаните за салатата се обелват, нарязват се на филии и се подреждат в намазнена с част от зехтина тава. Отгоре се мажат с останалия зехтин и се пекат около 15 минути в предварително загрята до 200°С фурна, след което се режат на кубчета.
Доматите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на кубчета. Запържват се в загретия зехтин за минута, добавят се кубчетата патладжан и всичко се пържи още минута.
Сипва се лимоновият сок, прибавят се кориандърът, наситненият магданоз, нарязаната на ситно чушка и се овкусява със сол и черен пипер. Готовата топла салата се сервира заедно с изпечените агнешки шишчета.
Източник и снимки: Кауфланд