
Кулинарна рецепта за лозови сарми със сирене и сос от лешници.
Лозовите сарми присъстват в традиционната българска кухня. Тук представяме кулинарна рецепта за вкусни и здравословни лозови сарми със сирене и сос от лешници, която се изпълнява бързо и лесно.
Необходими продукти за 6 порции:
12 големи лозови листа
300 г козе сирене
1 голям розов домат
½ ч. л. мащерка
30 мл зехтин
за соса:
50 г сурови лешници
2 с. л. бял балсамов оцет
6 с. л. зехтин
½ връзка магданоз
сол и пипер на вкус, но не прекалявайте със солта, защото се съдържа и в сиренето.
Начин на приготвяне:
Лозовите листа, доматът и магданозът се измиват обилно.
Сиренето се нарязва на 6 плочки, а доматът на шайби.
Лозовите листа се застъпват два по два, намазват се със зехтин и в тях се поставя по едно парче сирене. Отгоре се поръсва с мащерка и се слага по един резен домат. Краищата на листата се завиват и се притискат плътно. Сармите се пекат на скара от двете страни за по 1 минута.
Лешниците се намачкват в хаванче и се прехвърлят в купа. Магданозът се наситнява и се добавя към тях. Слагат се балсамовият оцет, зехтинът, сол и пипер и се разбърква.
Сиренето се подрежда в чиния и се залива с лешниковия сос.
Източник и снимка: Кауфланд