Представяме 3 вкусни и здравословни рецепти с мед и чесън.
Медът и чесънът по отделно имат куп добри ефекти върху здравето на човек. А комбинацията от мед и чесън засилва здравните ползи на двете здравословни храни.
И медът, и чесънът са добре познати в народната медицина, а съвременната наука само доказва здравните им ползи.
И медът, и чесънът са богати на антиоксиданти, които помагат за укрепването на имунната система, която ни предпазва от инфекции и заболявания.
Основната здравна съставка в чесъна е алицинът. Той съдържа кислород, сяра и други химикали, които придават на чесъна антибактериални и противовъзпалителни свойства.
Медът е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени флавоноиди и полифеноли. Тези химикали помагат в борбата с възпаленията в тялото. Това може да помогне за балансиране на имунната система и да предотврати определени заболявания. Медът също има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.
Комбинацията от мед и чесън има по-силни антибактериални и антивирусни качества и те помагат на здравето на сърцето и мозъка.
Ето три интересни и полезни кулинарни рецепти с мед и чесън.
Салатен дресинг с мед и чесън
Необходими продукти:
чист мед
стар чесън
балсамов оцет на вкус
сушени билки и подправки по избор
Начин на приготвяне:
Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Поставете го в подходящ съд с капак или стъкмен буркан и добавете меда. Капнете от оцета по ваш вкус. По желание можете да добавите сушена любима подправка или билка. Разберкайте и разклатете добре. Използвайте дресинга за свежи салати или такива с пилешко или риба.
Марината с мед и чесън
Необходими продукти:
чист мед
стар чесън
соев сос (с ниско съдържание на натрий/сол)
зехтин
пресни или сушени билки и подправки по избор
Начин на приготвяне:
Поставете всички продукти в подходящ съд и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.
Маринатата от чесън с мед може да се използва за овкусяване на пиле, риба и зеленчуци.
Ако е необходимо, поставете готовата марина в по-подходящ съд, в зависимост какво ще овкусявате.
Поставете парчетата пиле или риба с подходяща големина в съответния съд с марината и поставете да постои в хладилника поне един час.
След това пригответе ястието с пиле или риба, както желаете.
Ферментирал чесън в мед
Необходими продукти:
чист мед
стар чесън
Начин на приготвяне:
Поставете обелени цели скилидки чесън в чист и стерилен буркан. Изсипете мед върху чесъна и разбъркайте, за да се комбинират. Уверете се, че чесънът е напълно покрит с мед. Затворете буркана и го оставете да седи на стайна температура в продължение на три дни.
След това отворете буркана, за да пуснете образуваните газове и разбъркайте отново меда с чесън. Ако забележите малки мехурчета в меда, това означава, че чесънът е започнал да ферментира. Затворете отново с капак и оставете да преседи поне седмица, преди да използвате.
Получената смес може да стои на трайна температура до един месец.
Снимки: чесън: Нийл Додхия; мед: Стив Бюсин / Pixabay