Представяме избрани здравословни рецепти за рибник с шаран, вкусни и подходящи за празнуването на Никулден.
Рибата като храна е изключително полезна за човешкия организъм. Рибата влияе положително върху централната нервна система и затова е полезна за мозъка.
Различни междунарнодни изследвания на учените посочват, че рибата помага за здрав ум, забавя стареенето на мозъка и намалява риска от психични разтройства и инсулт, както и влияе положително при заболявания на очите, венците и при диабет.
В 100 г готвен, печен шаран има около 23 г белтъчини и 7 г мазнини, а като цяло съдържа към 160 калории.
Ето две избрани здравословни рецепти за рибник, изготвени от топ кулинара Иван Звездев:
Пълнен шаран
Необходими продукти за 4 порции:
1 шаран – 1.5–2 кг
1 кг картофи
2-3 стръка целина
сол на вкус
За плънката:
7-8 стръка праз лук
200 г орехи
1 к.ч. ориз
1 к.ч. зехтин
100 г стафиди
1-2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Приготвя се първо плънката. Нарязва се праз лук и се добавя орехови ядки, ориз, червен пипер, стафиди и наливаме зехтин.
Шаранът се осолява отвътре и отвън, след което се пълни пълни с приготвената плънка и зашива прореза.
След това се нарязват картофите на кубчета, а целината наситно. Слагат се в глинен гювеч и се добавя останалата плънка. Най-отгоре се поставя пълнения шаран като се залива с топла вода и поставя в студена фурна. Пече се около 40 минути на 180 градуса.
Шаран с ориз и орехи
Необходими продукти за 4 порции:
1 шаран 1.3 кг
1 лимон
черен пипер (по желание)
сол за овкусяване
За плънката:
100 г бял перлен ориз
2-3 бр. домат
100-150 г гъби кладница
1 глава кромид лук
50-80 г орехи
6 с.л. зехтин
5-6 стръка магданоз
1 ч.л. сол
Начин на притготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, прави се прорез от горната страна на рибата и се изваждат вътрешностите и средната кост. Посолява се отвътре и отвън, а после се овкусява със сок половин лимон и черен пипер по желание.
Прибавя се почистения и измит ориз и нарязаните на кубчета гъби и лук. Полива се с около 100 мл гореща вода, след което се посолява, разбърква и оставя на огъня, докато се поеме водата.
Добавят се обелените и нарязани на дребно домати и смлените орехови ядки и се поръсва с наситнения магданоз и разбърква добре.
Поставя се почистения и овкусен шаран в продълговата тава с отвора нагоре и се пълни с плънката. Налива се още около 100 мл вода и цялото се покрива с алуминиево фолио. Ястието се пече около 45 мин. в умерено затоплена на 180 градуса фурна.
Ето и рецепта за рибник от шеф Иван Манчев, като изпълнението й отнема около 2 часа:
Пълнен шаран с орехи и сушени смокини
Необходими продукти за 4 порции:
1 бр. шаран
200 г смокини (сушени, накиснати в топла вода или ракия)
200 г орехи
300 г ориз
900 мл зеленчуков бульон
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
125 г краве масло
сол за овкусяване
2 скилидки черен пипер
олио
Начин на притготвяне:
Почистваме шарана и го оставяме да се изкисне за около час в студена вода.
През това време приготвяме плънката. Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в предварително загретия тиган с олио. Когато се задуши, слагаме и ориза. Прибавяме нарязаните гъби и бульона. Овкусяваме със сол, черен пипер и чесън. Добавяме нарязаните орехи и предварително накиснатите сушени смокини. И за финал слагаме и половината от маслото. Сваляме плънката от котлона и я оставяме да почине.
С останалото масло намазваме шарана и го осоляваме. След това го пълним с плънката, като част от нея изсипваме в тавата около шарана и добавяме бульон.
Печем в предварително загрята на 180°С фурна между 60 – 70 минути или докато шаранът стане златист и хрупкав.
Снимка на шарани на рибния пазар: zoosnow / Pixabay