Здравословното хранене намалява риска от рак на гърдата

здравословно

Здравословното хранене с повече плодове и зеленчуци след менопаузата намалява риска от рак на гърдата.

Жените, които се хранят здравословно и основно със зеленчуци след менопаузата, са с 14% по-малко изложени на риск от развитие на рак на гърдата, установи френско изследване, цитирано от електронното издание MedicalXpress, пише БТА.

Резултите от кохортвото проучване са обявени по време на годишната среща на Американската асоциация по хранене, проведена онлайн в периода 14-16 юни 2022 г.

Авторите му под ръководството на Санам Шах, докторантка във френския университет Пари-Сакле, са проследили 65,574 жени на средна възраст 52.8 години в продължение две десетилетия от 1993 г. до 2014 г. и са установили, че дамите, които са се хранели здравословно, са изложени на по-малък риск от развитие на какъвто и да било вид рак на гърдата.

Ключът е в здравословното хранене, подчертават авторите – положителният резултат е отчетен при жени, в чиято диета присъстват понякога червено и пилешко месо, но преобладават пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, растителни масла, чай и кафе.

При жените, които наблягат на сладки плодови сокове, обработени зърнени продукти, картофи, подсладени напитки и десерти, не е отчетен положителен резултат. При някои от тях дори е отчетен завишен риск от рак на гърдата с около 20%.

Снимка на здравословно меню: Pixabay