Здравословно печено филе риба със сос от грейпфрут


филе риба

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за пикантно печено филе риба със сос от грейпфрут.

Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословно пикантно печено филе риба със сос от грейпфрут, гарнирано с тиквички и чушки с дресинг от грейпфрут, лимон и магданоз, която се приготвя за около половин час.

Необходими продукти за 2 порции:

2 филета риба пангасиус
олио за намазване на тавата (може и зехтин)

за соса за печене:
¼ ч. ч. сухо бяло вино
4 стръка пресен лук (само бялата част)
¼ ч. л. смлян черен пипер
1 с. л. прясна мащерка (може и суха)
½ ч. л. лют червен пипер

за гарнитурата:
2 тиквички
2 жълти или червени чушки
1 грейпфрут
1 с. л. кафява захар
1 лайм (или лимон)
1 стрък пресен кориандър

за дресинга:
½ ч. ч. сок от грейпфрут
½ ч. ч. сок от лимон
1 с. л. зехтин
3 стръка пресен лук (бялата част)
1 маринована люта чушка
4-5 стръка магданоз, наситнен
¼ ч. л. сол
¼ ч. л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Цитрусите и пресните лук, мащерка и кориандър се измиват обилно.

Един цял лимон се смила заедно с кората в кухненски робот или друг подходящ уред. Другият лимон и грепфуртът се изтискват на сок.

Добавят се останалите продукти за дресинга и сместа отново се блендира. Фурната се загрява предварително на 200°С.

Филетата се режат и се подреждат се в леко намазнена тавичка и се заливат с виното и 1/2 ч. ч. вода. Поръсват се със ситно нарязания лук, овкусяват се с черния пипер, мащерката и лютия червен пипер и се запичат за 10-12 минути.

Тиквичките, чушките и грейпфрутът се режат на жулиени и се сотират за 3-4 минути. Към тях се добавят кафявата захар и сокът на лайма и се разбъркват.

Порциите се сервират, заляти с дресинга. Гарнира се със сотираните тиквички, чушки и грейпфрут. При поднасяне може да се поръси с наситнен пресен кориандър.

Източник и снимка: Кауфланд