Здравословна кулинарна рецепта за популярното руло Стефани.
Представяме здравословна кулинарна рецепта за традиционното ястие в България руло Стефани с гарнитура от задушени зеленчуци, която се приготвя за около 80 минути с умерена сложност.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг кайма “Стара планина”
150 г кашкавал
1 ч. л. чубрица
1 глава лук
1 връзка магданоз
3 яйца
1 белтък
1 морков
3 кисели краставички
20 мл зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
За гарнитурата
200 г броколи
150 г моркови
50 г масло
чесън
Начин на приготвяне:
Предварително сваряваме моркова и две яйца, нарязваме лука и магданоза на ситно, а киселите краставични – на две по дължина.
Подправяме каймата със сол, черен пипер и чубрица. Чукваме едно яйце и прибавяме лука и магданоза. Объркваме добре сместа и я разстиламе върху хартия за печене, предварително намазана със зехтин.
Яйцата нарязваме на четвъртинки и с тях правим един ред по дължината на каймата.
Продължаваме с ред от нарязаните моркови, следват краставичките.
Започваме откъм страната на продуктите да завиваме каймата на руло. Притискаме го и оформяме добре, след което го намазваме с леко разбития белтък.
В намазнена със зехтин тава за печене поставяме готовото руло и доливаме вода, колкото да покрие 1-2 пръста от дъното.
Печем 35-40 минути в предварително загрята на 180°С фурна.
След това махаме фолиото, поръсваме рулото с настъргания кашкавал и го връщаме да се запече за още 5-10 минути, докато кашкавалът придобие златист загар.
За гарнитурата нарязваме морковите на тънки ленти и ги бланшираме заедно с броколите, като първо ги потапяме в подсолена вряща вода за 2-3 минути, после ги пресичаме през купа със студена вода и лед и ги прецеждаме.
В тиган разтопяваме маслото и задушаваме за няколко минути морковите и броколите, подправяме ги със сол, черен пипер и накълцания чесън и сваляме от котлона.
Изчакваме рулото леко да изстине и го нарязваме на парчета. Поднасяме го с гарнитура от задушените зеленчуци.
Източник и снимка: Лидъл