Здравословно средиземноморско канапе от патладжани с домати


канапе

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за средиземноморско предястие с патладжани и домати.

Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословно средиземноморско предястие с патладжани и домати, която се приготвя за около час.

Необходими продукти за 4 порции:
3 патладжана
2 домата
200 г извара
50 г кашкавал
10 маслини
10 листа пресен босилек (или ½ ч. л. сух)
1 филия хляб
5 с. л. зехтин
2 щипки сол
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сините и червените домати се измиват обилно. Патладжаните се нарязват на колелца с дебелина 1 пръст, посоляват се и се оставят за 10-15 минути, за да се отцеди горчивият сок. След това се изплакват и се подреждат в намазнена тава. Поръсват се с 2 с. л. зехтин и се пекат по 5 минути от всяка страна в предварително сгорещена до 220°С фурна.

В купа се смесват изварата, почистените от костилките маслини и накълцаните листа босилек. Сместа се овкусява със солта и черен пипер, налива се зехтинът и се пасира.

Доматите се нарязват на тънки колелца и се нареждат върху кръгчетата патладжан. Върху тях с помощта на пош се оформят розички от изварата. Поръсват се с хлебните трохи и настъргания кашкавал.

Канапетата се запичат за 10 минути при горно нагряване в максимално загрята фурна.

Източник и снимка: Кауфланд