Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за филе от шаран с пресни билки.
Представяме кулинарна рецепта за здравословно филе от шаран с пресни билки, поднесено със суфле от тиква и сос от лимон, която се приготвя за около час.
Необходими продукти за 2 порции:
1 шаран
100 г брашно
30 г галета
20 г масло
100 мл прясно мляко
100 г тиква
50 г печени тиквени семки
2 жълтъка
2 бр. лимон
50 мл зехтин
1 с.л. мед
1 щипка розмарин
1 щипка мащерка
1 щипка черен пипер
1 щипка пресен девесил
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Филетата от шарана се отделят с помощта на остър нож и се овкусяват със сол и черен пипер.
Мащерката и розмаринът се накълцват на ситно, след което филето се оваля в подправките.
В тиган зехтинът се загрява и филето се запича по две минути от всяка страна.
Тиквата се почиства от семките и се нарязва на кубчета. Маслото се загрява и в него се сотира тиквата до готовност.
В купа последователно се разбиват жълтъците, брашното, млякото, тиквата, печените тиквени семки. Добавя се сол и черен пипер до получаването на хомогенна смес.
В подходяща форма за печене, намазана с масло и поръсена с галета, се сипва сместа и се печев предварително загрята на 200°С фурна за 8 – 10 минути.
За соса лимонът се изстисква и към него се добавят девесилът и медът, след което се разбърква добре.
Шаранът и суфлето ке поднасят, като се заливат с лимоновия сос, катоможе да се поръси с кубчета тиква.
Източник и снимка: Лидъл