Здравословно хранене лекува депресия

здравословно хранене
здравословно хранене

Освен всичките физически ползи от здравословното хранене, учени доказаха, че лекува и депресия.

Изследване на Университет Deakin в щата Виктория, Австралия, разкрива, че неправилното хранене увеличава вероятността от развитие на депресия. Здравословното хранене пък може да избави хората от това психично разстройство.

В изследването, продължило 12 седмици, са участвали 67 души с умерена и тежка депресия, пише онлайн изданието Science World Report, цитирано от агенция БГНЕС.

За нуждите на проучването, в което участвали доброволци, те били разделени на две групи. Първата била подложена на нездравословна диета, но получавала социална подкрепа. Втората била помолена да се придържа към модифицирана средиземноморска диета с голям дял плодове, зеленчуци и месо с ниско съдържание на мазнини.

Оказало се, че равнището на депресия се е понижило с над 30% от участниците във втората група и само с 8% при доброволците от първата, сочат резултатите на австралийския университет.

Американски ескперти препоръчват на хората да се придържат именно към посочената здравословна диета.

Известно е, че жените, които използват в храната си повече или по-малко червено месо, отколкото се препоръчва, страдат по-често от депресии и тревожни разстройства в сравнение с тези, които спазват препоръчаната норма за този вид месо. То е богато на цинк, желязо, витамин B12. Тези вещества намаляват риска от депресия, но без предозиране.

Доктор Дрю Рамзи от Колумбийския университет в САЩ смята, че резултатите заслужават внимание. Според него хората, които употребяват много фастфуд са подложени на 60 – 80% по висок риск от развитие на депресия.

Средиземноморската диета намалява този риск със същия процент. Освен това средиземноморската диета пази и от деменция.

Представяме и видео от д-р Дрю Рамзи за ползата от здравословно хранене и намаляването на риска от депресия [заб.: на английски език]:

Снимка: ThoroughlyReviewed