Здравословно хранене при бременност намалява риска от сърдечни проблеми на бебето

бременна

Здравословното хранене на бременните подобрява сърдечното здраве на децата, твърдят експерти.

Жените, които се хранят здравословно преди и по време на бременността си, могат да намалят риска от развиване на сърдечни болести при техните деца.

Това показва американско изследване на 19 000 жени, които са били попитани за начина им на хранене по време на бременността и година преди това, цитирано от агенциите Би Би Си и БГНЕС.

Здравословното хранене при бременност включва достатъчно риба, плодове, зеленчуци и ядки.

Според проучването половината от жените са родили деца със сърдечни проблеми, а другата поливана не. Когато учените са сравнили режимите на хранене на майките от двете групи са установили, че по-здравословните диети се свързват с по-малък шанс от развиването на сърдечни болести.

Първите 25% от жените с най-здравословен начин на хранене имат по-малък риск от раждане на дете с проблеми на сърцето, дори и да са пушили, в сравнение с тази четвърт от жените, водили най-лош храненителен режим.

В повечето случаи здравословните проблеми на бебетата се образуват по време на началните стадии на развитие на фетуса. Въпреки това някои сърдечни заболявания са вследствие на генетични дефекти.

Снимка: Томас Помпърниг