Здравословно хранене, течности и плодове помагат срещу грипа

лимони и чай

Какво помага срещу грип?

Грипът обичайно настъпва в България към края на ноември месец или в първите дни на януари.

Д-р Диана Димитрова от Клиниката по инфекциозни болести към ВМА разказва в интервю за агенция БГНЕС за това дали можем да се изплъзнем от грипа.

Тя посочи, че хората, които са успели да направят ваксината си в някаква степен биха могли да се защитят или да преболедуват заболяването в по-лека степен.

„Това е едно остро инфекциозно заболяване, което е с голям контагиозен индекс, в смисъл, че всеки е възприемчив към него и вероятността да не се зарази, ако се срещне с болен от грип по принцип е малка”, обясни д-р Димитрова. Тя добави, че това е въздушно-капкова инфекция, която болният отделя причинителя от горните дихателни пътища и по този начин при разговор попада в околната среда и всички, които дишат въздуха около него биха могли да се заразят.

Д-р Димитрова подчерта, че е много важно също така в този период да се спазват определени хигиенни норми. „Заразяването може да стане и с немити ръце, затова личната хигиена, миенето на ръцете, дори дезинфекция са препоръчителни, защото биха могли да ни предпазят в някаква степен от заразяване”, допълни тя.

Колкото до това каква храна трябва да ядем, за да засилваме имунитета си, тя подчерта, че е необходимо балансирано здравословно хранене, което включва повече течности, повече сокове, фрешове, плодове. „Витамин С е хубаво в този период да се приема, поливитамини, общоукрепващи средства също биха помогнали на организма да се справи с инфекцията”, обясни тя.

Д-р Димитрова каза, че грипният вирус е много изменчив, ако миналата година сте боледували от грип, никаква защита нямате в крайна сметка. „Защото това е вирус, който мутира и променя своя генотип, от там вече и възприемчивостта на организма е голяма. Траен имунитет не се създава, но в периода, в който в момента е грипната епидемия, ако сте преболедували, вероятността от същия грипен вирус да се заразите е много малка”, обясни тя.

Д-р Димитрова обясни и че хронично болните са по-уязвими към възприемчивостта на грипа.

„В смисъл такъв, че той попадайки в организма обостря всички хронични заболявания. Освен това усложненията на грипа са бактериални инфекции, които при този тип хора по-бързо и по-лесно се развиват, затова препоръчителното е за хора с хронични заболявания да си направят имунизация за грип, което предполага, ако се заразят да бъде по-леко боледуването, и много важно е при първите симптоми на грипа, буквално в първите часове, консултация с лекар, за да се започне адекватна терапия”, заяви лекарят.

Снимка на лимон, трендафил и чай: aedrozda