Здраво сърце води до здрав мозък

Здравото сърце забавя процеса на стареене на мозъка, сочи проучване на американски изследователи от Бостънския университет, съобщиха агенциите BBC и БТА.

Учените установили при сканиране, че мозъците на здрави хора, чиито сърца обаче не изпомпвали необходимото количество кръв, били като на по-възрастни. Недостатъчното количество изпомпана кръв състарява мозъка средно с две години, твърдят специалистите.

При намаляване на количеството кръв към мозъка мозъчните клетки получават по-малко кислород и други необходими за съществуването им вещества, обясняват изследователите. Колкото по-малко кръв изпомпвало сърцето, толкова по-малък бил обемът на мозъка, ставало ясно от изображенията, получени при прилагането на ядрено-магнитен резонанс.

Според тях намаляването на обема би могло да е ранен признак, че нещо не е наред. Прекомерното му смаляване се свързва с деменцията например. В изследването участвали 1500 души на възраст от 35 до 84 години, които не страдали от сърдечна слабост или от коронарна болест на сърцето. Проучването е публикувано в сп. Circulation, пише actualno.com.

Снимка: sxc.hu

loading...