Здрав сън в хладна стая за отслабване

По-хладните помещения в жилището и по-добрият нощен сън могат да се окажат ефикасни средства в борбата срещу епидемията от затлъстяване, предаде агенция Ройтерс като цитира резултатите от италианско проучване.

Изследването е обхванало над 1000 души на средна възраст и е продължило шест години, пише actualno.com.

Анализирайки данните, специалистите са установили, че сънят е свързан с риска от затлъстяване. Шансовете да затлъстее намаляват с 30% за всеки час сън, който човек обикновено си набавя. Тази зависимост не се променя, дори когато се вземат предвид фактори като физическа активност и гледане на телевизия.

Авторите на проучването са открили връзка и между температурата в дома и риска от затлъстяване. В сравнение с хората, поддържащи температура в обитаемите помещения под 20 градуса по Целзий, тези, които затоплят стаите повече, са изложени на повишен риск от натрупване на килограми.

Относително неизследвани фактори, допринасящи за епидемиите от диабет и затлъстяване, са недостатъчният сън, повишената температура в дома, гледането на телевизия, посещенията на ресторанти, използването на климатици и антидепресанти“, обясняват авторите на проучването.

Колкото по-често през седмицата хората се хранят в ресторант, толкова по-голяма е вероятността да натрупат излишно тегло. Тези, които не си набавят достатъчно фибри от храната, са застрашени от необичайно покачване на нивата на кръвната захар, допълват изследователите. Защо температурата в помещенията е от значение? Тялото изгаря повече калории, когато трябва да работи, за да поддържа стабилна температура. Това не значи, че всеки, който изключи парното или печката, ще отслабне.“, казва Дейвид Алисън от университета на Алабама, който не е участвал в изследването.

От друга страна фактори като температурата в дома, която за първи път се свързва с риска от затлъстяване, и количеството на съня, са свързани с начина на живот и човек може да им въздейства, за да контролира теглото си, допълва Алисън. Връзката между хроничното недоспиване – по-малко от шест час на нощ, и затлъстяването, е установена при редица предишни изследвания.

Една от теориите е, че лишаването от сън е свързано с неблагоприятни хормонални ефекти. Друго възможно обяснение е, че когато не си доспиват, хората приемат по-големи количества храна и течности, за да повишат енергията си.

Снимка: sxc.hu