Здрав сън носи щастие

Здравият сън е залог за щастие, твърдят експерти.

Хората, които си лягат късно и техният сън е кратък, обикновени са подложени на негативни преживявания и депресия много повече в сравнение с онези, които си доспиват, така че здравият сън е залог за щастие.

Това пишат сътрудници от университета в Бирмингам, Великобритания, в статия, публикувана в изданието Journal Cognitive Therapy and Research.

При хората, които имат проблеми със съня, най-често възникват натрапчиви песимистични мисли, които те не могат да контролират.

Тези индивиди проявяват тенденция към прекомерно безпокойство за бъдещето и прекалено много се вглъбяват в миналото и освен това страдат от дразнещи натрапчиви мисли, пишат авторите на изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

Изследователите предлагат на онези, които по различни причини не успяват да се наспят, да си осигурят възможност да имат нормално време за спане през денонощието или просто да подремнат час-два през деня.

Zdraven.bg представя колекция с релаксиращите звуци на тибетски пеещи купи, подходящи за почивка преди сън, релкас и медитация:

Снимка: nyuhuhuu