Зелени домати за здрави мускули

зелени домати

Съединението томатидин в зелените домати помага за поддържането на здрави и големи мускули, обявиха специалисти.

В зелените домати се крие тайната на изграждането на силни мускули, показва проучване на химическия им състав.

Оказва се, че съединението в доматите томатидин, което е по-силно концентрация в зелените домати, стимулира растежа на мускулите, увеличава мускулната сила и издръжливост.

Томатидин предпазва също мускулите от изтощение и атрофия, показва лабораторно изследване върху мишки на университета на Айова в САЩ. Резултатите от него са публикувани в списанието Journal of Biological Chemistry онлайн на 9 април 2014 г., а в печатното издание – на 23 май.

Мускулната атрофия е често срещано усложнение след травми, рак, сърдечна недостатъчност. Заради нея хората често страдат от умора. Намалява се качеството на живота, повишава се рискът от падане и фрактури.

А съединението томатидин побеждава мускулната атрофия. То предизвиква промени в експресията на гена, които са диаметрално противоположни на измененията, наблюдавани в клетките на мускулите при атрофия.

Американските учени са тествали ефекта на томатидина върху скелетната мускулатура. Те са открили, че той стимулира растежа на култивирани в лаборатории човешки мускулни клетки.

А когато на здрави мишки е бил даван томатидин, мускулите на животните са ставали по-големи, без обаче да се променя общото тегло – намалявал е процента на мазнините.

Увеличавала се е тяхната сила и издръжливост – можели са да тичат по-дълго време. Нещо повече, томатидинът е предотвратявал и е лекувал мускулната атрофия.

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Джанет Хъдсън